Украинското движение по фронта в момента, което включва както малки териториални

...
Украинското движение по фронта в момента, което включва както малки териториални
Коментари Харесай

Украинската офанзива: пробит ли е руският фронт?

Украинското придвижване по фронта сега, което включва както дребни териториални победи, по този начин и загуби, е началото на контраофанзивата, споделя пред АРД Нико Ланге, старши помощник към Мюнхенската конференция по сигурността и учител по военна история в Потсдамския университет. По думите му обаче настъплението може въобще да не протече по метода, по който сме очаквали.

Украйна работи деликатно, а Русия съумя да укрепи защитата си

Русия е съумяла да укрепи отбранителните си линии преди началото на контраофанзивата. Една от аргументите е, че военните машини, танковете и други нужни оръжия бяха доставени на Украйна със забавяне, счита Ланге, който е живял дълги години в Русия и Украйна. Затова в този момент украинските въоръжени сили се натъкват на огромни територии, които са минирани, както и на други отбранителни системи, построени от руснаците.

Важно е обаче и към атака като тази да се подхожда внимателно, разяснява специалистът пред АРД. Сега, вместо да се радват шумно на успехите си и да нападат съветските позиции с цялата си мощ на едно място, украинските войски работят в по-малки обединения и деликатно разминират пътя пред военните си машини нощем.

Украинската войска към този момент организира набези на няколко места в Луганска, Донецка и Запорожка област и тук-там съумя да пробие отбранителните линии на съветските военни. Въпреки това пред контраофанзивата има още дълъг път, за който е необходим муден и деликатен метод, споделя Ланге. " Засега не знаем дали ще забележим огромна масирана офанзива. Наблюдават се няколко оси по фронтовата линия, по които Украйна атакува ", разяснява специалистът пред немската обществено-правна медия.

Основният проблем на този стадий е, че насилието, упражнявано от съветските сили върху цивилното население, има резултат, счита Ланге. Русия насочва ракетни офанзиви против цивилни цели и това принуждава Украйна да употребява противовъздушните си системи за отбрана на цивилното население. В същото време съветската войска нападна от въздух настъпващите украински войски по фронта със самолети, хеликоптери и дронове. Украинските сили не разполагат с достатъчно противовъздушните системи, с цел да се защитят, изяснява още специалистът.

Загубите на Украйна са незначителни

Въпреки че е ясно, че загуби ще има, актуалните провали, които Украйна понася, са незначителни, споделя Нико Ланге. Това значително се дължи на изпратените от Запада танкове и военни машини, които оферират на украинската войска по-добра отбрана от преди, разяснява специалистът.

Относно популяризираните от съветска страна фотоси на пленени и унищожени западни танкове, Ланге изяснява пред АРД, че съветските войски снимат едни и същи танкове от разнообразни ъгли и ги разгласяват още веднъж, с цел да създат усещането, че са унищожили доста военна техника. " Истината е, че въобще не са доста. Ако това са всички загуби на Украйна досега в контраофанзивата, то те са доста лимитирани. И може да направи извод, че украинските сили напредват сполучливо ", счита Ланге.

Експертът разяснява, че украинците показват убеденост, че могат да пробият фронта, което сега поетапно и вършат. Това значи, че имат проект.

Фронтът се движи под формата на полукръг и Украйна има преимуществата на така наречен вътрешни линии, изяснява Ланге пред АРД. Това значи, че тя управлява по-кратките направления и в случай че фронтът бъде продънен в някоя точка, може да реагира относително бързо и да насочи натам повече сили. " Това би било по-трудно за Русия, защото тя би трябвало да преодолява все по-големи дистанции по външните линии. "

Решителният миг към момента следва

Възможно е сега украинските военни да правят маневри, с които да заблудят руските сили. Според Ланге е добре, че това не е ясно. " Украинците напредват в доста области, само че решителният миг към момента следва ", предвижда той. Въпросът е дали Украйна ще успее да пробие главната отбранителна линия на руснаците. Ланге споделя, че е оптимистичен за триумфа на украинската войска, само че не желае да спекулира какво и по кое време тъкмо ще се случи.

Експертът отбелязва още, че към този момент единствено една четвърт от най-добре квалифицираните украински военни са въвлечени в контранастъплението. По думите му това е добре - значи, че Украйна се приготвя при пробив да има задоволително други елементи, които да изпрати бързо на фронта. Само тогава може да стартира същинското освобождение на селища, които са под съветски надзор сега, разяснява Ланге пред АРД.

Русия, въпреки това, към този момент е изпратила огромна част от войските си на предните линии на фронта, в това число от наводнените региони след взривяването на язовирната стена на " Нова Каховка ". Според специалиста е изцяло евентуално това да е било съветската концепция - да се наводни тази част на фронта, с цел да могат войските от там да се изтеглят и да подсилят южната част. Това обаче значи, че в случай че Украйна реализира същински пробив, Русия няма да разполага с задоволително елементи, с които да се опълчи.

***
Вижте и тази изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР